KLEINE WATERLAND-OOST(WANDEL)TOCHT 10 Juli 2011

Zoals hier en elders (BG) al eerder aangekondigd organiseert IJsclub BiW op zondagmiddag 10 juli een bijzondere wandeling. De naam is gekozen analoog aan de bij velen bekende kleine Waterland-Oost schaatstocht. Hierin duidt oost op het gedeelte van Waterland ten oosten van het Noord-Hollandskanaal en klein op de verdere beperking tot het gebied tussen de Purmer en de N247.
Wij zullen dus wandelen door het gecultiveerde veenweidelandschap aan de noordkant van Broek in Waterland. De zuid- en/of zuidoostkant komen volgend jaar dan aan de beurt. Het zal een unieke wandeling zijn, omdat hier en daar buiten de gebaande paden zal worden getreden, omdat niet alleen langs het water zal worden gelopen maar dat water ook herhaaldelijk en niet steeds op alledaagse wijze zal worden overgestoken; evenwel zonder natte voeten te krijgen (is de bedoeling).
Kortom een soort land-over-zand-light, een naam waarvan iedere Broeker weet, wat ermee wordt bedoeld: een tocht door de weilanden waarbij de deelnemers zich niet laten afschrikken door sloten en vaarten. Uniek ook omdat we, naast het weliswaar benadrukken van het sportief-recreatieve element, deze ongeveer 11 km lange wandeling ook een educatief tintje zullen geven door onderweg iets over ontstaan, instandhouding en toekomst van het landschap met zijn flora en fauna te vertellen.
Deze momenten zullen we zoveel mogelijk combineren met twee korte sanitaire stops annex drinkpauzes, die ook vanuit een oogpunt van logistiek management zeer waarschijnlijk noodzakelijk zullen zijn.
De uniciteit van deze wandeltocht maakt het ook nodig dat de deelname gelimiteerd zal zijn tot 100 personen en dat er min of meer in groepsverband wordt gelopen, waarvan het bijkomend voordeel weer is, dat de gezelligheidsfactor extra aandacht kan krijgen. ("A social walk and talk")
We vertrekken om 13.00 uur precies uit Het Broeker Huis aan het Leeteinde en we keren daar tussen 16.00 en 17.00 uur terug. Het springlevende bestuur van de ijsclub heeft het natuurlijk betreurd, dat het de vele liefhebbers de afgelopen twee winters geen schaatstoertochten kon voorschotelen om Waterland vanaf het ijs te (her)ontdekken. Sneeuwval en tussentijdse dooi maakten de perspectief biedende natuurijsvloer echter onbegaanbaar. Maar ook onder zomerse condities is de omgeving van Broek prachtig. Een blik op een kaart maakt in één oogopslag duidelijk hoezeer Broek een centrumfunctie vervult in Oost-Waterland. Wist u bijvoorbeeld dat je een rondje van wel 40 km kunt fietsen, lopen, skaten rondom Broek zonder één moment verder dan 6 km van Broek verwijderd te hoeven zijn? "Excusez-moi", nu lijkt het wel foldertaal. In ieder geval wil het bestuur van IJsclub BiW eens per zomer op eigen unieke wijze laten zien aan leden, donateurs en andere belangstellenden hoe de wintersportregio Waterland er in zomertooi uitziet, te beginnen met boven beschreven wandeling.

Opgeven: Leden/donateurs t.m. 10 juni:
1. via www.ijsclubbroekinwaterland.nl Gratis! of
2. secretariaat (Margriet Buurs) tel. (020)- 4031563

Andere belangstellenden na 10 juni 2011 tot 7 juli 2011 op dezelfde wijze. 3 euro p.p.
De verwachting voor morgen

klik op de link voor de 6 daagse verwachting

Copyright: IJsclub Broek in Waterland       Website: L. de Wit       Foto's: L. de Wit, J. Blakborn, CA-fotografie.nl